Vrouwen vinden hun weg naar het wielrennen

De fiets is populairder dan ooit. Steeds meer vrouwen ontdekken het wielertoerisme en dat is goed nieuws. Vrouwen gaan samen koersen in hun vrije tijd, het aantal fietsclubs voor vrouwen zit in de lift en er duiken steeds meer racefietsen en wielerkledingstukken op die specifiek voor vrouwen zijn ontworpen.

Fietsclubs beleven hoogdagen

Grote fietsclubs zagen het aantal vrouwelijke leden op 5 jaar tijd met gemiddeld 45% stijgen. Ongeveer 4 op de 10 recreatieve wielrenners zijn vrouwen. Het is duidelijk: de nieuwe wielertoerist anno 2020 is een jonge vrouw van 30 jaar. Die evolutie zien we ook bij Squadra Velo. ‘Er gaat meer aandacht naar dameskledij. We zien een stijging van ongeveer 20% in het aantal producten voor vrouwen dat we verkopen in vergelijking met vorige jaren.’, aldus Kira, Customer Care Medewerker bij Squadra Velo.

Gepersonaliseerde wielerkledij voor vrouwen

Wielrennen is niet langer een mannensport. Niet alleen het aantal vrouwelijke wielrenners neemt toe, ook het aanbod aan producten groeit. Vrouwelijke fietskledij evolueerde van een slap afkooksel van de herencollectie naar volwaardige wielerkleding.
 
Vroeger eindigde de zoektocht naar damesfietskledij vaak bij een zwart of roze getailleerd heren fietsshirt. Nu wordt er nagedacht over wat de fietsende vrouw écht wil. Zo is de pasvorm van de huidige vrouwelijke wielerkledij aangepast aan vrouwelijke rondingen. Verder vind je de meeste fietsbroeken en -jasjes met bijpassende arm- en beenstukken in felle kleuren en met opvallende designs.
 
Het allerbelangrijkste onderdeel van een vrouwelijke wieleroutfit is de bibshort. Een bibshort zit aangenamer rond je middel dan een gewone fietsbroek wanneer je voorovergebogen op je fiets zit. Bovendien blijft de zeem dankzij de bretels ook perfect op zijn plek zitten. Dat brengt ons bij de volgende must-have: een dameszeem. Een dameszeem houdt rekening met de anatomie van een vrouw. Zo voorkom je zadelpijn en ongemak tijdens het fietsen.
 
Op zoek naar custom wielerkledij voor jou en je team? Squadra Velo houdt rekening met de behoeften en wensen van alle teamleden.

'Wanneer ik zelf met de fiets weg ben, kom ik meer vrouwengroepjes tegen dan vroeger.' -Laetitia Theus, Teamwear Expert bij Wolvenberg.

Iedereen op de fiets


Je komt niet langer alleen mannen in een wieleroutfit tegen in het weekend. Ook vrouwen hebben de smaak te pakken. Niet alleen het aantal vrouwelijke leden in fietsclubs stijgt, steeds meer vrouwen trekken er in groep op uit. Ze volgen routes die ze zelf uitstippelen en ontmoeten elkaar via online platforms. Madam Vélo één van zo’n Vlaamse ‘communities’ die vrouwelijke wielrenners samenbrengt zonder vaste club of agenda.
 
‘Het vrouwenwielrennen zit absoluut in de lift. Het is opvallend dat mijn buurvrouwen sinds kort allemaal een koersfiets hebben gekocht.’ – Yoni, Digital Brand Builder bij Wolvenberg.

Vrouwelijke wielrenners maken bovendien op alle niveaus een inhaalbeweging. Steeds meer profploegen hebben naast een mannenploeg ook een vrouwenploeg. Ook zullen er aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024 voor het eerst evenveel vrouwelijke als mannelijke renners deelnemen. Verder ontstaan er geweldige initiatieven om meer meisjes aan het koersen te krijgen. Ontdek het initiatief van Cycling Vlaanderen hier.
 
We zetten stappen in de goede richting en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Bespreek jouw idee met onze experts

Onze ervaren designers maken de perfecte wieleroutfit voor jouw team of bedrijf. Binnenkort zitten jij en je fietsvrienden met stijlvolle topoutfits op je fiets. Kruip snel in ons wiel en laat je verleiden.
Contact an expert
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now