Maxim Pirard zet Gran Fondo op de Belgische kaart!

Maxim Pirard is de laatste jaren bekend geworden in een wel erg aparte wielerdiscipline: Gran Fondo. Daarvoor rekent hij op de Sportful Fiandre en onze teamwear experts.

De 22-jarige Gentenaar legt zich toe op wielerwedstrijden die net iets zwaarder zijn dan de klassieke ritten. Denk aan de zwaarste bergritten in de Tour, en dan nog een stuk langer. Voor die uitdagingen rekent hij natuurlijk op het topmateriaal van Sportful, via Squadra Velo.

Pirard is van geen kleintje vervaard, maar staat nu voor een stevige uitdaging: herstellen van een elleboogbreuk, die hij op 22 september opliep na een botsing op een fietsostrade. Ook daar bewees hij een taaie te zijn: "Ik ben nog gewoon naar huis gereden en dacht dat ik een bloeduitstorting had. De volgende dag zeiden mijn collega's dat ik toch maar best naar spoed kon gaan. Daar bleek dat ik mijn elleboog gebroken had, met een opening van 9mm. Ik hoop half november weer op de fiets te kunnen zitten."

We twijfelen er niet aan dat Pirard deze uitdaging zal overwinnen. Hij werd in 2019 Wereldkampioen Gran Fondo. Omdat het WK 2020 niet kon doorgaan omwille van de coronacrisis, mag de jonge werknemer van ‘Fietsen Godefroot’ in Sint-Martens-Latem die titel nog een jaartje langer houden. Maar wat is Gran Fondo eigenlijk?
"Gran Fondo is een discipline die zich focust op meer uitdagende afstanden en zwaardere omstandigheden. Het zijn niet per se extreem lange wedstrijden, want je hebt ook ritten van 130km. Maar die gaan dan wel vaak steil bergop. Mijn voorkeur gaat naar ritten van 300 à 500 kilometer met extra veel hoogtemeters. Er zijn veel amateurs en beloften die deelnemen aan Gran Fondo's, maar ook profs zonder contract. Aan de grootste wedstrijden nemen duizenden fietsers deel."

Het is een officiële categorie in de UCI, maar Gran Fondo is in België minder bekend.

"Logisch, want in ons kleine landje worden weinig Gran Fondowedstrijden gehouden. Er zijn simpelweg teveel kruispunten, rode lichten en rotondes om honderden kilometers aan één stuk te kunnen rijden. De bekendste en mooiste Gran Fondo’s vind je in Frankrijk (La Marmotte), Oostenrijk (Ötztaler) en Italië (Maratona)."

Hoe ben je er dan ingerold?

"Mijn schoonbroer Michiel Minnaert heeft me eens uitgenodigd om deel te nemen, omdat ik even uitgekeken was op traditionele Belgische koers. De wedstrijden die ik reed als belofte (U23) waren te kort naar mijn 'goesting', met teveel draaien en keren. Ik ben dan op eigen houtje langere afstanden beginnen rijden, 300 à 400km, en ik legde me telkens nieuwe uitdagingen op. Zo heb ik eens een week elke dag 300 kilometer gereden. Michiel nodigde me uit om een tweedaagse Gran Fondo te doen in de Alpen. De eerste dag was erg zwaar en werd ik 19e. Op de tweede dag won ik zowaar, met Michiel als tweede. Michiel is nu een van mijn grootste concurrenten (lacht). Ik kreeg dan een wildcard voor het WK in Albi in 2017, waar ik meteen derde werd. En zo is de trein vertrokken."

Je kreeg dit jaar nationale bekendheid door een eerbetoon te houden aan de Ronde Van Vlaanderen.

"Op de dag dat de Ronde normaal gereden moest worden heb ik inderdaad een échte ronde van heel Vlaanderen gereden. Ik heb heel de Vlaamse grens afgereden, 1005 kilometer in totaal. Ik ben zaterdagochtend vertrokken en zondagavond weer aangekomen. Ik heb wel anderhalf uur geslapen onderweg. Toen ik om 1 uur 's nachts in de vrieskou in Hoogstraten uitrustte, werd ik opgemerkt door een politiecombi. Zij hebben me een kippensoepje gegeven en anderhalf uur laten slapen op het commissariaat."

Met zo'n steun geraak je extra ver!

"Inderdaad! Ook de steun van Squadra Velo apprecieer ik enorm. Ik ben bij hen gaan aankloppen in het begin van mijn avonturen, en ze hebben me steeds gesteund. Zo komt mijn Sportful custom outfit voor het WK van Squadra Velo. Ik rij liefst in de Sportful Fiandre-collectie. De Sportful winterkledij is top: winddicht, waterdicht, ademend maar toch warm genoeg. Ik rij liever niet in dikke jassen of met meerdere lagen. Maar als je 's nachts rijdt, moet je wel goed voorzien zijn. Ik kan bijvoorbeeld de makkelijk de lichte body's van Sportful meenemen in mijn fietszakken zonder teveel balast."

Normaal ging je nog een speciale uitdaging aan in oktober.

"Voor de 125ste verjaardag van Skoda zou ik normaal van het hoofdkwartier van Skoda België naar het Tsjechische hoofdkwartier rijden. Daar zou ik een Vlaamse kassei gaan afgeven aan de CEO, die zot is van de koers. Door mijn ongeval zal dit nog eventjes moeten wachten, helaas."

Binnenkort ontdek je het hele verhaal van Maxim Pirard en zijn custom cycling teamwear in video. Ondertussen wensen we hem veel beterschap!

Bespreek jouw idee met onze experts

Onze ervaren designers maken de perfecte wieleroutfit voor jouw team of bedrijf. Binnenkort zitten jij en je fietsvrienden met stijlvolle topoutfits op je fiets. Kruip snel in ons wiel en laat je verleiden.
Contact an expert
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now