De opkomst van het Gravelen

De voorbije jaren bereikte een nieuw fenomeen ons land vanuit de Amerikaanse wielerwereld. Gravelen houdt het midden tussen wielrennen en mountainbiken. Tijdens een gravelrit fiets je dus voornamelijk op onverharde wegen. In ons land vinden steeds meer mensen hun weg naar de gravelfiets. Verder winnen gravel-events ook aan populariteit. We vroegen Damien, dé gravelfanaat bij Squadra Velo, om zijn mening.

Wat maakt gravelen zo populair?

‘Gravelen is de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Je rijdt ver weg van het verkeer door de natuur en komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Verder leer je jouw regio beter kennen. Er is niets leuker dan in een onbekend mooi paadje te rijden, zonder na te denken of je fiets er wel geschikt voor is.

Verder ben je zo gefocust op het technische aspect dat je alles rondom je vergeet. Bovendien gaat het er tijdens het gravelen minder competitief aan toe dan op de weg. Na de tocht wordt er met een biertje bij het kampvuur gezellig nagekeuveld. Over het algemeen ga je in beperkte kring gravelen, wat handig is in deze periode. Gravelen is namelijk meer dan fietsen alleen.’

Waar komt de gravelhype vandaan?

‘Gravelen waaide over vanuit de Verenigde Staten. Daar is het fenomeen al enige tijd aan een opmars bezig. De bekendste Amerikaanse gravelwedstrijd is de ‘Unbound Gravel’, vroeger de Dirty Kanza, in de Flint Hills. Tijdens deze wedstrijd fiets je ongeveer 200 mijl door de prairie in het hart van Amerika. Gravelen in België daarentegen ziet er iets anders uit. Hier vind je geen kilometerslange gravelwegen. Als je in België wil gravelen, zal je vaker via asfalt je route moeten zoeken.

Elke regio heeft ook zijn eigen kenmerken. Trek je naar de Noorderkempen en Midden-Brabant? Dan bereid je je best voor op ploeteren in het zand. In het Hageland vind je meer bospaden. Fan van technische singletracks waar je je steeds 'underbiked' voelt? Dan raad ik de Ardennen aan. In Limburg ontdek je de oude smokkelpaden tussen België en Nederland. Deze langere verdoken wegen in het bos die vroeger gebruikt werden om belastingen en taksen te omzeilen leunen het dichtst aan bij gravelen op zijn Amerikaans.’

Hoe ziet een Belgisch gravel-event eruit?

'De meeste Belgische gravel-events worden op kleinere schaal georganiseerd, maar de nadruk ligt op sfeer en gezelligheid. Zo is er altijd tijd voor een barbecue met een frisse pint na elke rit. De grootste en meest bekende Belgische gravelwedstrijd is de Dirty Boar. Tijdens deze tocht fiets je 170 km dwars door de Hoge Venen. In 2021 vindt de vierde editie plaats.’

Op zoek naar meer inspiratie? Ex-profwielrenner Peter Stetina startte in samenwerking met Sportful zijn campagne ‘Let’s Privateer’ in 2020 om meer mensen aan het gravelen te krijgen. Ontdek zijn FKT Challenge Series hier. Verder maakte hij zijn persoonlijke gravel-kit en een Let’s Privateer-kit in samenwerking met Sportful.

Wat heb je nodig om te gravelen?

‘Begin met een goede fietsbroek, want comfort is het allerbelangrijkste. Sportful biedt een volledige lijn gravelkledij aan. Net als Peter Stetina, ben ik fan van de door Squadra Velo personaliseerbare (Super)Giara collectie. Met de reflecterende elementen ben je altijd zichtbaar en je spullen blijven beter zitten in de diepere zakken. Bovendien heeft deze collectie minder naden die schuren over je huid, wat minder ongemak oplevert.

Hun bibtights zijn trouwens speciaal ontworpen met een gravelspecifieke zeem en extra zakken aan de zijkant en achterkant. Maar je vindt ook meer standaard Sportful fietsbroeken met extra zakken zoals de Bodyfit Pro en de Pro W bibtights en de Bodyfit Pro Thermal bibshorts. Deze collectie is erg geschikt om mee te bikepacken. Je wil tijdens je rit niet in een ‘full lycra’-outfit een winkel of een café binnenwandelen. Dankzij de extra zakken in de broek kan je een gewoon T-shirt aan. Het perfecte fietsshirt nog niet gevonden? Dan is de personaliseerbare Giara Tee iets voor jou. Ontdek de mogelijkheden.

Heb je nog een laatste tip

‘Als je er zelf op uit trekt, probeer dan vooral te genieten. Heb geen schrik om iets fout te doen. Ploeteren door een modderstrook en zandhappen is deel van de charme van het gravelen. Onze kleding kan tegen een stootje.'

Bespreek jouw idee met onze experts

Onze ervaren designers maken de perfecte wieleroutfit voor jouw team of bedrijf. Binnenkort zitten jij en je fietsvrienden met stijlvolle topoutfits op je fiets. Kruip snel in ons wiel en laat je verleiden.
Contact an expert
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now