Beleef een Italiaanse fietsreis in topkledij

BICI E BASTA organiseert sinds 2017 exclusieve fietsreizen in Italië. Organisator Giampaolo Zilli geeft de deelnemers dagenlang het gevoel te leven als een echte prof. Je moet alleen maar je handbagage meenemen!

BICI E BASTA combineert sportieve inspanningen met heerlijke ontspanning. Je ontdekt in een beperkte groep de ongerepte wegen van Midden-Italië, maar geniet er ook van de typisch Italiaanse levensstijl.

Hoe gaat zo'n fietsreis in zijn werk?

"Je wordt vier à vijf dagen echt als prof behandeld. Vanaf het moment dat je in Italië aankomt staat je fiets op je te wachten en ligt je custom wielerkleding in de juiste maten klaar. Omdat we op voorhand alle maten van de deelnemers opnemen, krijgt iedereen materiaal dat als gegoten zit. Zo krijg je echt het gevoel dat je bij een profteam terechtkomt. 
Het is op zich al heerlijk om nieuwe wielerkledij aan te doen. Je komt je kamer uit en ziet de andere deelnemers in dezelfde custom fietskleding rondlopen. Dat geeft een geweldig gevoel. We wassen de kledij elke avond, dus elke ochtend is alles helemaal schoon.
Op de fiets moet je kleding gewoon goed zitten. Aerodynamica is daarin belangrijk, maar een goede zeem hebben ook. Veel mensen fietsen het liefst met hun eigen zeem, maar we hebben nog nooit klachten gehad over de zeem van onze Sportful-broeken, integendeel!"

Wat kan je zoal ontdekken tijdens de fietsreis?

"We vinden het heel erg belangrijk dat onze gasten tijd hebben voor ontspanning en zich met niets anders moeten bezig houden. Ze doen een stevige inspanning op de fiets en krijgen aangename ontspanning naast de fiets.
De omgeving van Midden-Italië is nog niet heel erg bekend bij de wielerfanaten uit de Lage Landen, maar het is een fantastische fietsregio. Het is nergens plat, alles is glooiend. We kunnen de bergen in en het strand op. Dat maakt het uniek.
We maken onze parcours helemaal zelf. We hebben enkele vaste routes voor de gemiddelde fietser, maar als de deelnemers verder willen gaan in hoogtemeters of aantal kilometers, passen we ons daaraan aan. En als je er graag eens alleen op uit trekt, kan dat ook. Van de gemiddelde hobby-fietsers tot de bijna-profs: iedereen kan bij ons terecht."

Hoe heb je de custom fietskleding samengesteld?

"We werken samen met Squadra Velo. De designs had ik in mijn hoofd, maar Squadra Velo heeft dat vertaald naar het huidige design. Ik wilde Nederland en Italië erin verwerken, met de oranje accenten en de Italiaanse vlag. Het is een van de mooiste vlaggen ter wereld dus die moest er sowieso op. Het geeft je ook meteen een Italië-gevoel. Squadra Velo heeft mijn ideeën verder uitgewerkt en er een exclusief design van gemaakt. Daarin hebben zij zich echt wel onderscheiden. Squadra Velo heeft er echt een eigen sausje over gegoten, waardoor de Nederlandse en Italiaanse details nog anders - en beter - zijn geworden dan ik in mijn hoofd had."

Welke voorwaarden had je voor de kledij?

"We hebben zelf voor Sportful gekozen. Ze maken niet alleen supergoede kleding, ik heb er ook een persoonlijke band mee. Mijn familie komt van dezelfde streek. Zij wonen op 40 kilometer van de fabriek van Sportful. Als kind reden we altijd langs de 'Manifattura Valcismon' van Sportful, in het Noorden van Italië. Ik draag dus al Sportful van voor ik met BICI E BASTA ben begonnen! Het is voor mij best speciaal, los van de sublieme kwaliteit die ze leveren.

We zijn eerst begonnen met de zomeroutfit: korte mouwen en korte broeken. Het design en de uitstraling zijn natuurlijk belangrijk. Het moest chique én fun zijn. Maar er moesten ook accenten in komen van wat BICI E BASTA is: een Nederlands-Italiaans bedrijf, met passie voor Italië."

Wat is er zo speciaal aan Sportful fietskleding?

"De kwaliteit is het belangrijkste. Ik vind dat je kleding lang moet meegaan en dat het gewoon goed moet zitten, ook als je het twintig keer gewassen hebt. Dat is bij Sportful zeker het geval.
Bovendien is elk lichaam anders. De materialen die Sportful gebruikt is voor heel veel mensen toegankelijk. De zeem die in onze wielerbroeken zit, daar rijden de profs ook mee. Dat is precies ook wat ik wil. Onze gasten moeten voluit kunnen genieten van het fietsen en de omgeving. De kleding helpt daar absoluut aan mee."

Welke types van kledij heb je laten maken?

We zijn begonnen met de zomerkleding: een BodyFit zomershirtje en broekje. Maar al snel wilden we ook in de winter een teamgevoel creëren voor onze gasten. We hebben ons aanbod dus uitgebreid naar winterkledij met lange mouwen en windstoppers voor het voorjaar en najaar. De windstoppers zijn één van de fijnste kledingstukken die er zijn: perfect om 's ochtends aan te doen wanneer je begint te rijden en weg te steken wanneer het warmer wordt. Ze bieden ook heel veel bescherming tegen wind en regen, zeker in de afdalingen."

Hoe ben je bij Squadra Velo terechtgekomen?

"We werkten al samen met Sportful Italië, maar omdat we een Nederlandse organisatie zijn hadden ze ons aangeraden om via Squadra Velo te werken om het materiaal te ontwikkelen. Die overstap verliep perfect en sindsdien gaat de samenwerking heel vlot. We krijgen veel positieve opmerkingen en vragen van onze deelnemers. Ik verwijs hen dan met plezier door naar Squadra Velo.
Eigenlijk is BICI E BASTA een relatief kleine speler, maar we worden niet zo behandeld. Squadra Velo is ambitieus en dat zijn wij ook. Dat gaat heel goed samen."

Kom je de kledij ook nog wel eens tegen in Nederland?

"Jazeker, daar zijn we heel trots op. We hebben nu ook een webshop waar mensen hun wintertenue kunnen kopen. In de pakketten die we aanbieden zit automatisch al zomerkleding en het wintertenue is apart te koop. We zien in het straatbeeld steeds vaker BICI E BASTA-outfits fietsen!"

 

Bespreek jouw idee met onze experts

Onze ervaren designers maken de perfecte wieleroutfit voor jouw team of bedrijf. Binnenkort zitten jij en je fietsvrienden met stijlvolle topoutfits op je fiets. Kruip snel in ons wiel en laat je verleiden.
Contact an expert
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now