18 tips voor fietsen tijdens de lockdown!

In het najaar van 2020 worden we weer gevraagd om ons zoveel mogelijk te isoleren. Maar je moet natuurlijk ook fysiek én mentaal gezond blijven. Fietsen kan daarvoor de oplossing bieden. Hier geven we je 18 tips voor fietsen tijdens de lockdown!

1) Verken je buurt
Er wordt aangeraden om in de buurt van je woning te blijven, maar hoe goed ken je die al? Als recreatieve fietser kan je de buurt eens extra goed verkennen. Je kan op zoek gaan naar nieuwe fietsroutes en - liefst met een mountainbike - onbetreden paden ontdekken.

2) Geniet van de buitenlucht
Het najaar biedt nog prachtige dagen om te fietsen. Als je buiten gaat fietsen kan je genieten van de gezonde buitenlucht, een welgekomen afwisseling als je thuis binnen werkt!

3) Versterk je lichaam
Fietsen is goed voor de longen en het bloedvatenstelsel. Door je longen te versterken, bescherm je jezelf beter tegen het coronavirus en andere aandoeningen.

4) Verzet je gedachten
Lekker hard gaan fietsen is ook gewoon goed voor je mentale gezondheid. Je kan je gedachten op een rijtje zetten en heerlijk tot rust komen. De routineuze bewegingen van een goede fietsrit zijn mentaal verfrissend!

5) Luister naar muziek of podcasts
Als je gaat fietsen op heel rustige wegen zonder ander verkeer, kan je misschien wel je oortjes insteken om heerlijk muziek te luisteren. Of je favoriete podcast opzetten en enkele afleveringen doorluisteren. Rustgevend, gezond én interessant!

6) Fiets solo!
Omwille van de gekende omstandigheden fiets je beter niet met vrienden, en zeker niet achter elkaar. In de slipstream van anderen fietsen (of joggen) is namelijk gevaarlijk, omdat het virus zich zo kan verspreiden.

 

7) Zet je mondmasker op
Woon je in de bebouwde kom? Dan zet je beter je mondmasker op tot je alleen bent. Gebruik ook voor en na het fietsen een handgel, zeker als je je onderweg ergens hebt moeten vasthouden of op het knopje aan een verkeerslicht hebt geduwd. Je kan zelfs een flesje desinfecterende gel meenemen. Check hier meer tips van de ANWB.

8) Vermijd de spitsuren
Als je flexibele werkuren hebt, kan je beter de spitsuren vermijden. Er zijn uiteraard nog steeds mensen die zich naar hun werk verplaatsen. Plan je fietsmoment daarom in voor of na de spitsuren, zodat je zo weinig mensen tegenkomt.

9) Rijd veilig en met helm (zoals altijd)
Tijdens de eerste lockdown waren er heel wat minder ongevallen bij zwakke weggebruikers, hoewel er veel meer gefietst werd.

We raden je toch van harte aan om altijd veilig te fietsen. Zowel je fiets, je wielerkledij en fietshelm moeten tip-top zijn, maar ook je fietsgedrag! Lees hier meer tips over hoe veilig te fietsen.

10) Leef je uit
Op je fiets kan je het thuiszitten doorbreken en je helemaal uitleven. Trap stevig door, ga diep (maar binnen je grenzen!), en je kan na een verfrissende douche met nieuwe moed aan het werk gaan.

11) Blijf in het binnenland
In Nederland mag je met maximaal vier mensen fietsen, in Frankrijk ben je momenteel niet welkom voor een trip. In België wordt ook aangeraden om alleen te fietsen, en niet met vrienden.

12) Heb je pech?
Altijd vervelend, en zeker in een periode wanneer je niet met eender wie contact mag hebben. Iemand uit je persoonlijke bubbel zal je moeten komen helpen. Je fiets kan je nog altijd laten herstellen bij een fietsenmaker. Contacteer de fietsenmaker eerst voor je ernaartoe gaat, want ook daar zullen specifieke maatregelen gelden. Een platte band kan je natuurlijk zelf onderweg proberen vervangen!

13) Wees hygiënisch
Ook al fiets je solo, je neemt best enkele persoonlijke hygiënemaatregelen. Laat voldoende ruimte als je inhaalt, snuit je neus in een zakdoekje en spuug niet onderweg. Deel ook geen high fives uit en was je handen voor en na het fietsen. Wanneer je thuiskomt douche je best ook meteen, zodat je met een frisse start de dag kan (her-)beginnen.

14) Deel je creatieve routes
Je bent op jezelf toegewezen, maar sociale media maken het mogelijk om je fietservaring toch met anderen te delen. Met een app als Strava kan je een route rijden die leuke plaatjes oplevert, of met anderen delen wanneer je een uitdaging succesvol hebt afgerond.

15) Ga een stap verder
Ben je bezeten van fietsen en op zoek naar werk? Maak er dan je job van! We willen je niet overtuigen dat je profwielrenner kan worden, maar sinds de eerste lockdown liggen de jobs van fietskoerier of maaltijdleverancier wel goed in de markt. Zo kan je het aangename aan het nuttige koppelen, en veel mensen helpen.download een tool als Zwift

16) Maak binnenfietsen leuk
Blijf je toch liever binnen? Ook dat kan je leuker maken! Zet je fiets op de rollen of gebruik een hometrainer en download een tool als Zwift. Zo kan je het binnenfietsen interactiever maken en jezelf weer uitdagen.

17) Wees voorzichtig
We moedigen je aan om zoveel mogelijk te fietsen, maar natuurlijk niét als je symptomen vertoont die je kan linken aan COVID-19, zoals hoofdpijn, hoesten, koorts, etc. In eerste instantie om de kans te verkleinen dat je anderen zou besmetten, maar natuurlijk ook omdat je zelf alle energie nodig zal hebben om te herstellen van het virus.

18) Ga je eigen weg
Dit is niet het moment om je lichaam tot het uiterste te dwingen, zeker als je nieuw bent in de fietswereld. Je hoeft niemand te imponeren met krankzinnige records, lange afstanden of snelle tijden. Hou het leuk en veilig, en hou de gekke uitdagingen voor later.

Veel plezier!

Bespreek jouw idee met onze experts

Onze ervaren designers maken de perfecte wieleroutfit voor jouw team of bedrijf. Binnenkort zitten jij en je fietsvrienden met stijlvolle topoutfits op je fiets. Kruip snel in ons wiel en laat je verleiden.
Contact an expert
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now